Flavonoidok, az egészségünk szolgálatában


Azzal valószínűleg minden ember tisztában van, hogy a gyümölcsök és a zöldségek rendszeres fogyasztása egészséges, direkt vagy indirekt módon csökkenti a krónikus betegségek kialakulásának esélyét.

A vitaminok mellett a növényekben természetes körülmények között előforduló polifenolok, azon belül is a flavonoidok is egyre ismertebbé válna, bizonyára sokan tudják, hogy ezek a vegyületek egészségvédő hatással rendelkeznek, ezt pedig a rendelkezésünkre álló számos kísérleti eredmény és epidemiológiai vizsgálat is igazolta.

A flavonoidok a polifenolok közé tartoznak, a flavonoidok elnevezése a flavus latin szóból ered, jelentése sárga, mely arra utal, hogy ezek között a vegyületek között több sárga színnel rendelkezik. A gyümölcsök héjában, levelében gyakran több, akár 5–10 különféle flavonoid glükozid (cukormolekulát is tartalmazó flavonoid) is megtalálható.

Előnyös tulajdonságaik közé tartozik antioxidáns hatásuk. Az antioxidánsok olyan vegyületek, amelyek megvédik a sejteket a szabadgyökök káros hatásaitól, a szabadgyök képző molekulák oxidációjának gátlása révén. Legerősebb antioxidáns hatása a három leggyakrabban előforduló flavonoidnak (kaempferol, kvercetin, miricetin) van.

A flavonoidok osztályába tartoznak a flavanonok, a flavanolok, flavonolok, a flavonok, anthocyanidinek és az izoflavonoidok. Ezek sok esetben a növények színét adják, például az anthocyanidinek felelnek a vörös, lila és kék színekért, míg a flavonok, az izoflavonoidok és a flavonolok sárga színárnyalatot adnak.

A flavonoidok tehát növényekben fordulnak elő, így tehát táplálkozás útján be tudjuk vinni a szervezetünkbe. Azonban a flavonoid bevitel epidemiológiai kutatások alapján nagyon eltérő lehet a különböző országokban. A mediterrán térségekben átlagosan magasabb a flavonoid bevitel hiszen a gyümölcs és zöldség fogyasztásnak is jelentősebb. Érdemes tehát megjegyezni, hogy csupán táplálkozással nehéz a napi ajánlott flavonoid mennyiséget szervezetünkbe juttatni, erre jelenthet megoldást a táplálékkiegészítők fogyasztása.

A flavonoidok jótékony hatásai közé tartozik tehát antioxidáns tulajdonságuk, védelmet nyújtanak a kardiovaszkuláris betegségekkel, segítenek a cukorbetegség kialakulásával szemben, a trombózis kialakulása ellen is hatsásosak, gyulladáscsökkentő, antibakteriális, antifungális (gombaellenes) és vírusellenes hatásuk is igazolt.

A flavonoidok közül talán a legismertebb a kvercetin, széles spektrumú vírusellenes szer, ennek következtében hatásos lehet a COVID-19 fertőzés kezelésében és megelőzésében is. Jelenleg több kutatás, köztük klinikai kísérlet is zajlik, amelyben a kvercetin hatását vizsgálják COVID-19 megelőzésében és kezelésében (1). A kvercetin mellett a kutatók más flavonoidokat is tanulmányoznak, vizsgálják többek között az epigallokatekin-gallát (EGCG) illetve kaempferol hatását is (2).

Szerző: sejtbiológus, rákkutató

(1) Effect of Quercetin on Prophylaxis and Treatment of COVID-19 (NCT04377789)

(2) Verma S, Twilley D, Esmear T, et al. Anti-SARS-CoV Natural Products With the Potential
to Inhibit SARS-CoV-2 (COVID-19). Front Pharmacol. 2020;11:561334. Published 2020 Sep 25.
doi:10.3389/fphar.2020.561334