Hialuronsavval bőrünk fiatalságáért

Hialuronsavval bőrünk fiatalságáért

 

A hialuronsav bizonyára sokaknak ismerősen cseng, hiszen számos kozmetikai termékben megtalálható, csodaszerként emlegetett összetevő. De mi is az a hialuronsav? A hialuronsav a glükozaminoglikánok közé tartozó nagy molekula, amely rendkívüli vízmegtartó képességgel rendelkezik, saját súlyának akár ezerszeresét is képes megkötni.

A hialuronsav a bőrünkben az úgynevezett extracelluláris mátrixban található, ez a sejtek közötti tér elnevezése. Ebben a bizonyos sejtek közötti térben megtalálható molekuláknak nagy szerepe van a bőrszövet struktúrájának a megőrzésében, vagyis a bőrünk feszességének, rugalmasságának megtartásában. A bőr extracelluláris mátrixa egy jól szervezett egység, a hialuronsav mellett, amely nagy mennyiségben megtalálható benne, proteoglikánok, növekedési faktorok és olyan fontos struktúrfehérjék alkotják, mint a kollagén. Normál körülmények között tehát a bőrünkben hialuronsav folyamatosan képződik, melyet az úgynevezett hialuronsav szintáz nevű enzim végez. A hialuronsav molekula mérete (molekulasúlya) eltérő lehet, méretétől függően különböző tulajdonságokkal rendelkezik, például minél nagyobb a molekula, a vízmegkötő képessége is annál nagyobb, azonban a nagy méret a felszívódás mértékét csökkentheti.  A bőr öregedése során a szintézis csökken, vagyis időről-időre a bőrünk hialuronsav tartalmából veszít, ezzel arányosan pedig a vízmegkötő képesség is romlik, így a bőr veszít feszességéből, teltségéből. A bőr öregedése a kor előrehaladtával természetes folyamat, azonban az UV sugárzás, vagyis a napsugárzás, idő előtti öregedéséhez vezet. Ebben az esetben a normál öregedéshez hasonlóan megfigyelhető a bőr hialuronsav tartalmának csökkenése (1).

A hialuronsav jótékony hatásáról bizonyára már mindannyian hallottunk, szerencsére számos tanulmány is igazolja, hogy hialuronsavat tartalmazó készítményekkel a bőr öregedési folyamatai megállíthatóak, a bőr teltsége, rugalmassága megtartható (2). Tehát mindenképp érdemes a kozmetikumaink kiválasztásakor hialuronsav szérumot (mely koncentráltan tartalmazza a hatóanyagot) vagy hialuronsav tartalmú arckrémet választanunk. Emellett azonban táplálékkiegészítő formájában is pótolhatjuk/növelhetjük szervezetünk hialuronsav készletét. Egy 2017-es tanulmányban a hialuronsav szájon át történő bevitelének jótékony hatásait vizsgálták. A kísérletben, a résztvevők, férfiak és nők egyaránt, 12 héten keresztül szedtek hialuronsavat. A kísérlet végén megvizsgálták a résztvevők arcbőrének állapotát és megállapították, hogy a hialuronsav bevitel jelentősen csökkentette a ráncokat (3).

 

 

  • Papakonstantinou E, Roth M, Karakiulakis G. Hyaluronic acid: A key molecule in skin aging. Dermatoendocrinol. 2012;4(3):253-258. doi:10.4161/derm.21923
  • Bukhari SNA, Roswandi NL, Waqas M, Habib H, Hussain F, Khan S, Sohail M, Ramli NA, Thu HE, Hussain Z. Hyaluronic acid, a promising skin rejuvenating biomedicine: A review of recent updates and pre-clinical and clinical investigations on cosmetic and nutricosmetic effects. Int J Biol Macromol. 2018 Dec;120(Pt B):1682-1695. doi: 10.1016/j.ijbiomac.2018.09.188. Epub 2018 Oct 1. PMID: 30287361.
  • Oe M, Sakai S, Yoshida H, et al. Oral hyaluronan relieves wrinkles: a double-blinded, placebo-controlled study over a 12-week period. Clin Cosmet Investig Dermatol. 2017;10:267-273. Published 2017 Jul 18. doi:10.2147/CCID.S141845