Huminsav, az immunrendszer támogatója


A huminsav a humin- (vagy humusz-) anyagok csoportjába tartozó biológiailag aktív szerves ásványi komplex, mely számos, a szervezet számára felvehető, mikroelemet tartalmaz.

 Az élőanyag lebomlása során humusz keletkezik, ennek a bomlási folyatnak a termékei a savas kémhatású, bonyolult és változatos szerkezetű molekulák, a huminsav és a fulvosav. Nevük a latin ’humus’ talaj szóból ered. A huminsav számos jótékony hatással rendelkezik, erős antioxidáns hatása révén védelmet nyújt a szabadgyökök ellen. Segíti a szervezetben felhalmozódott toxinok és nehézfémek ürülését, az által, hogy a nehézfémekkel komplexeket képeznek, így pedig számos betegség megelőzésében és kezelésében rendkívül hasznosnak bizonyul.

Alkalmazható emésztőrendszeri problémák esetén is, a tápanyagok felszívódásának hatékonyságát növeli. Gyulladásos betegségek, például ízületi gyulladás enyhítésére is kiválóan alkalmas. Immunmoduláló hatással rendelkeznek, amely azt jelenti, hogy egyrészt immunválasz csökkentő és kiváltó hatásuk is van. Ez nagyon hasznos, hiszen bizonyos betegségek esetében a túlzott immunválasz csökkentése a cél, ilyen például az allergia, az asztma vagy az ekcéma. Ezen betegségek kezelésében is kiválóan alkalmazható.

Bizonyos esetekben ugyanakkor az immunrendszer aktiválása, az immunválasz kiváltása az elsődleges feladat, ilyenek például a vírusos, vagy bakteriális, gombás fertőzések.  A huminsavak általános immunerősítő hatással is rendelkeznek, vagyis hatékonyak lehetnek fertőzések esetén is. Vírusok elleni hatását a következőképpen fejtheti ki: azáltal, hogy a vírus fehérjeburkához kötnek, képesek meggátolni a vírusok sejtekbe jutását, a vírusokkal komplexet képezve az immunrendszert aktiválják, amely így képes felismerni és eliminálni a vírust. Vírusellenes tulajdonsága továbbá immunerősítő és méregtelenítő hatásának is köszönhető. 

A jelenlegi COVID-19 pandémia idején, melynek okozója a SARS-CoV-2 (severe acute respiratory syndrome coronavirus 2) elnevezésű koronavírus, különösen nagy figyelmet kapnak a természetes antivirális anyagok. A huminsav egyrészt tehát vírusölő hatású, tehát a vírusfertőzés megelőzésében is hasznos, ugyanakkor képes az immunrendszert modulálni. Utóbbi azért fontos, mert a COVID-19 betegek súlyos állapotát nem maga a vírus okozza, hanem a túlzott immunválasz (citokin vihar), melynek következménye a tüdőgyulladás is, ami sok esetben a betegek elvesztését okozza. A túlzott immunválasz csökkentése révén hatékony lehet tehát a huminsav a betegség kezelésében is, nem csak a megelőzésben (1).

Szerző: molekuláris biológus, rákkutató

(1) Zhernov YV, Konstantinov AI, Zherebker A, et al. Antiviral activity of natural humic substances
and shilajit materials against HIV-1: Relation to structure. Environ Res. 2021;193:110312.
doi:10.1016/j.envres.2020.110312