Quercetinnel az allergia ellen


A quercetin az egyik, természetes körülmények között leggyakrabban előforduló, polifenolok osztályába tartozó vegyület. A polifenolokon belül, a flavonoidok közé sorolható, megtalálható számos zöldségben, többek között paradicsomban, kelkáposztában, vöröshagymában, és gyümölcsökben is, például bogyós gyümölcsökben, szőlőben. A nyugati diétában átlagosan 15-40 mg/nap a táplálkozás révén bevitt quercetin mennyiség, mely alacsonynak mondható. A quercetin jótékony hatásainak listája hosszú, legismertebb talán antioxidáns tulajdonsága, de emellett jótékonyan hat kardiovaszkuláris betegségek esetén, különböző vírusfertőzések ellen, valamint allergiás reakciókban is hatékonynak bizonyul.

A tavasz közeledtével a legtöbben a napsütéses órák számának növekedésére, a kellemes időre és a virágzó növényekre gondolnak, ez utóbbi azonban sokaknak egy nehezebb időszak elérkezését jelenti. Az allergia népbetegség, világszerte az emberek 10-30 %-a szenved benne, Magyarországon a felsőlégúti allergia a lakosság 15-25 %-át érinti. Az allergia az immunrendszer túlzott reakcióját jelenti úgynevezett allergén anyagokra, melyeknek normál esetben nem kéne reakciót kiváltaniuk a szervezetben. Az allergének különböző anyagok lehetnek, például pollen, állatszőr, akár vegyszerek, vagy bizonyos élelmiszerek is. Az allergének különböző allergiás reakciókat válthatnak ki, például bőrkiütés (pl.: ételallergia esetén megjelenő csalánkiütés), de a légzőrendszerbe kerülve súlyos, asztmás reakciót is indukálhatnak (pl.: állatszőr, pollen). A tavaszi időszakban számos “három, illetve négy csillagos”, vagyis gyakran pollenallergiát okozó növényfaj is virágzik: februárban többek között a mogyoró egészen április végéig, március közepén a nyírfafélék egészen június elejéig, míg március végétől szeptemberig a sokaknak gondot okozó pázsitfűfélék nyílnak, csak hogy néhányat említsünk. A pollenallergia következtében allergiás nátha alakul ki, melynek leggyakoribb tünetei a tüsszögés, orrfolyás és orrdugulás.

A quercetin allergiás reakciókkal szemben mutatott jótékony hatását számos kísérletben kimutatták úgynevezett in vitro modelleken, vagyis laboratóriumi körülmények között fenntartott sejtvonalakon, valamint állatkísérletekben is (1).

Több olyan tanulmányt is olvashatunk, melyekben humán immunsejteken végzett kísérletek alapján bizonyították a quercetin (és más polifenolok, mint a resveratrol) kedvező hatását allergiás reakciók ellen. A kísérleteket hízósejteken végezték, melyek az immunrendszer sejtjeinek egy csoportját alkotják. Amennyiben antigénnel kerülnek kapcsolatba a hízósejtek, hisztamin szabadul fel, amely az immunrendszer sejtjeit riadóztatja, vagyis allergiás reakciót indít el. A kísérletben a hízósejtek aktivációját quercetinnel gátolni tudták, ezzel pedig bebizonyították a quercetin kedvező hatását allergiás reakciókban (2,3).

Érdemes tehát már az allergiaszezon berobbanása előtt elkezdeni szervezetünk „feltöltését”, hiszen az egészséges életmód mellett a megfelelő táplálékkiegészítők alkalmazása hozzájárulhat az egészségünk fenntartásához és a nehezebb időszakok átvészeléshez. Az allergiás tünetek megelőzése, illetve csökkentése céljából tehát jótékony hatású polifenolokat (quercetin, resveratrol) tartalmazó kiegészítő készítményeket válasszunk! A hatás növelhető, ha olyan terméket alkalmazunk, amelyben más, kedvező anyagok is megtalálhatóak.
A Quercetin PLUS növényi kapszulában a quercetin és a resveratrol egymást erősítő (szinergista) hatása is érvényesül, ezen felül a kapszula antioxidáns hatású N-acetil-L-cisztein mellett még feketeköménymag olajat is tartalmaz, mely szintén kiváló gyulladáscsökkentő, ásványi anyagokban, aminosavakban, C- és D-vitaminban, valamint karotinban gazdag.

 

 

  • Li Y, Yao J, Han C, et al. Quercetin, Inflammation and Immunity. Nutrients. 2016;8(3):167. Published 2016 Mar 15. doi:10.3390/nu8030167
  • Kandere-Grzybowska K, Kempuraj D, Cao J, Cetrulo CL, Theoharides TC. Regulation of IL-1-induced selective IL-6 release from human mast cells and inhibition by quercetin. Br J Pharmacol. 2006;148(2):208-215. doi:10.1038/sj.bjp.0706695
  • Park HH, Lee S, Son HY, Park SB, Kim MS, Choi EJ, Singh TS, Ha JH, Lee MG, Kim JE, Hyun MC, Kwon TK, Kim YH, Kim SH. Flavonoids inhibit histamine release and expression of proinflammatory cytokines in mast cells. Arch Pharm Res. 2008 Oct;31(10):1303-11. doi: 10.1007/s12272-001-2110-5. Epub 2008 Oct 29. PMID: 18958421.